Duurzaam opleiden, wat is dat eigenlijk?

WindmolenDuurzaam staat voor veel mensen gelijk aan milieuvriendelijk. Duurzaam opleiden zou dan betekenen dat deze opleidingen goed zijn voor het milieu. Sommige e-learning aanbieders spelen hier bijvoorbeeld op in. In tegenstelling tot klassikale trainingen hoef je voor e-learning immers niet te reizen en minder reizen is goed voor het milieu. Tja, das waar, door minder te reizen belast je het milieu inderdaad minder. Maar om dan meteen over duurzaam opleiden te spreken… ik vind dat wel erg simpel gedacht. Ik vind dat bij duurzaam opleiden wel iets meer komt kijken.

Duurzaam opleiden gaat verder dan milieu

Duurzaam opleiden zegt iets over het nut van een opleiding op de lange termijn. Neem energie. Duurzame energie is energie die nooit opgaat. Fossiele energie is op een gegeven moment op, windenergie is altijd beschikbaar. Duurzaam betekent dat je er blijvend wat aan hebt. Duurzame opleidingen zijn dus opleidingen waar je lange tijd profijt van hebt.

Rijtjes stampen die je toch weer vergeet, niet bepaald duurzaam…

De meeste opleidingen zijn niet bepaald duurzaam. Vaak is het zo dat een opleiding op een gegeven moment is ‘afgerond’. De opdrachten zijn gedaan, de toets is gehaald, we gaan verder met het dagelijks werk. Het geleerde ebt langzaam weg. Niet bepaald duurzaam. Zonde van de geïnvesteerde tijd, geld en energie.

Hoe werkt duurzaam opleiden?

Bij duurzaam opleiden kijk je verder dan de opleiding zelf. Een opleiding is slechts een middel dat je inzet om een einddoel te halen. En dat einddoel is niet dat je iets weet of kan na afloop van de opleiding. Nee, dat einddoel is bijvoorbeeld dat de opleiding je in staat stelt een website te maken, een loonstrook uit te draaien of klantvragen over de EMIR te beantwoorden. Op een bepaald moment na de opleiding.

Een duurzame opleiding zorgt er ten eerste voor dat de opleiding afgestemd is op dat einddoel, zodat de opleiding ook daadwerkelijk nut heeft. Geen verspilling van tijd, geld en energie dus. Ten tweede zorgt een duurzame opleiding ervoor dat het geleerde altijd toegankelijk blijft, zolang als nodig is. Zodat je ook maanden of jaren na de opleiding nog over het geleerde kunt beschikken. Dit gebeurt onder meer door parate kennis op peil te krijgen en te houden en een goed naslagwerk te bieden. Beide zaken gebeuren nu onvoldoende.

Voor wie?

Duurzaam opleiden is geschikt voor iedereen. Tenminste, voor iedereen die kwalitatief goede opleidingen wil die ook op de lange termijn effect hebben.

Wat vind jij?

Hoe kijk jij aan tegen duurzaam opleiden? Wat moet er volgens jou gebeuren om opleidingen duurzamer te maken? Of is dat niet nodig? Ik ben benieuwd naar je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *