Internet staat vol gratis kennis, waarom zijn cursussen dan zo duur?

Talking book

Neem een onderwerp waarover je iets wilt leren en het staat op internet. Leren Java programmeren? Ik vind zo al meerdere gratis cursussen. Je eigen administratie leren voeren? Hetzelfde verhaal. Toch geven mensen jaarlijks duizenden euro’s uit aan betaalde cursussen. Waarom?

“Dan weet je tenminste dat je de inhoud klopt, op internet is dat altijd maar afwachten.”
“Dan weet je zeker dat je alles leert wat je nodig hebt.”
“Omdat je dan een diploma krijgt.”
“Dan heb je een docent om vragen aan te stellen.”
“Het is gemakkelijker en sneller.”

Allemaal waar. Als je een cursus koopt, koop je dus eigenlijk een stukje onzekerheid af. Of koop je een stukje gemak. Daar is natuurlijk niets mis mee, zolang je daar dan ook voor betaalt en dat dan ook krijgt. En daar gaat het nog weleens mis. Bij veel cursussen betaal je eigenlijk toch voornamelijk voor kennis, dezelfde kennis die je gratis online kunt vinden. Ik noem dat geld over de balk smijten, iets waar veel opleidingsbureaus lekker van profiteren.

Bij een goede cursus betaal je niet voor kennis, maar voor de docent. De begeleiding. Een docent is geen wandelend boek (meer), daarvoor hebben we immers internet. Een goede docent staat boven deze kennis en voegt er juist iets aan toe. Hij wijst de student de weg naar deze kennis, leert de student kennis te begrijpen en te interpreteren. Leert hem hoe hij deze kennis toepast en uitbreidt, kennis is immers veranderlijk. Een goede docent brengt de student op een hoger niveau en helpt voor de lange termijn. Het eigenlijke leren begint immers pas na de cursus.

Koop je een cursus? Betaal dan niet voor kennis, maar voor een top-docent die meer is dan een wandelend boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *