Wie ben ik

Ik ben Annemieke Deenen en ik ben in 2000 afgestudeerd als Toegepast Onderwijskundige aan de Universiteit Twente. Ik richt me vooral op bedrijfsopleidingen en documentatie(beheer) en heb de afgelopen jaren een kijkje mogen nemen in de keukens van tientallen bedrijven: Philips, ING, Vopak, Owens Corning, UWV, Valspar en nog vele anderen. Geweldig om te doen. Vooral in de technische sector en de IT voel ik me helemaal thuis, alleen die geur al als je een fabriek binnenkomt, heerlijk.

Een eigen opleidingsadviesbureau

Enkele jaren na mijn afstuderen, in 2004, ben ik mijn eigen opleidingsadviesbureau gestart onder de naam Kusoma Opleiding & Advies. Twee jaar later is Sietske Kusoma komen versterken. Binnen Kusoma lag mijn focus wederom op het ontwikkelen van bedrijfsopleidingen en documentatie, hoewel ik ook actief geweest binnen het mbo (ROC’s en Kenniscentra). Vooral de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven sprak me erg aan.

In de jaren die volgden merkte ik echter steeds sterker dat de meeste opleidingen gewoon niet werken, zeker niet op de lange termijn. Onderzoeken laten dat ook zien: het geschatte rendement loopt uiteen van nul (!) tot 40%. Dat betekent dus dat er jaarlijks voor miljoenen wordt weggegooid aan tijd, geld en energie. En om een of andere reden wordt dat nog geaccepteerd ook. Ik voelde me steeds meer een dief van andermans portemonnee en wilde niet langer dingen maken die niet werken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de oorzaak hiervan en heb een visie ontwikkeld over hoe je opleidingen kunt maken die wel werken. Bij mijn missie en aanpak kun je hier alles over lezen.

Opleidingsland hervormen

Om me volledig op mijn missie te kunnen richten, ben ik begin 2015 uit Kusoma gestapt en alleen verder gegaan. Sindsdien ondersteun ik organisaties bij het verbeteren of hervormen van opleidingen en (opleidings)processen en het opzetten van nieuwe initiatieven. Ik heb hierin de rol van coach, projectleider, consultant en/of sparringpartner. IT en flexibiliteit spelen hierin vaak een grote rol. Ik hoop op deze manier een eerste stap te kunnen zetten in de richting van een hervormd opleidingsland waarin alleen nog maar effectieve opleidingen worden ontwikkeld en gevolgd.

Andere passies

Ik ben gek op breinbrekers, van die houtje-touwtje puzzels, en verzamel ze al sinds mijn achtste. Ik heb er inmiddels meer dan 500 en omdat mijn kasten nu echt uitpuilen ben ik ze sinds vorig jaar digitaal gaan verzamelen op www.spelenmetbreinbrekers.nl.

Verder wandel en fiets ik graag en ben ik gek op tuinieren. Zwitserland en Noorwegen zijn twee van mijn favoriete wandellanden en samen met mijn vriend Laurens en de kinderen genieten we volop van de prachtige uitzichten en woeste watervallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *